Breath Controller Adapter

Jag har under många år varit flitigt anlitad som pianist till olika gospelkörer i Örnsköldsviksområdet och då under de sista 10 åren
spelat på en CME-UF8 som haft en ingång för Breath Controller, ett blåsmunstycke som gör att man kan anpassa tex. volymen på ljudet efter att man redan tryckt ner tangenten, som en Expressionpedal för munnen.

Jag har även en gammal Yamaha DX7 (MK1, äldsta modellen) som har ett sådant munstycke och det är det som jag använt till UF8:an.

Ett av mina favoritupplägg var att spela piano som vanligt, dubbla med stråkljud eller o
rgel och då sköta den volymen med expressionpedalen samt kunna blåsa till i munstycket för att även dubblera ljuden med ett brass ljud. Spelar man själv så får man göra allt själv…

När jag sedan bytte instrument till en Yamaha MOXF8 så fanns det inget uttag för en Breath Controller. Då jag vant mig vid att använda en så började jag fundera på olika lösningar och hittade en beskrivning på internet där det stod hur man kunde löda en adapter så att en Yamaha BC passade i en Kurzweil Midiboard, i uttaget för controller pedalen.

Det såg bra ut så jag började undersöka saken och byggde en som jag testade i en Roland synth. Det fungerade men då Yamaha fungerar lite annorlunda i uttaget för EXP-pedalen så konsulterade jag Motifator.com och fick ett bra svar av en av medlemmarna på forumet, som jag sedan följde och modifierade adaptern. Det fungerade perfekt! Bara att plugga in och köra. Om man inte ändrar inställningar så ändras standardcontrollern CC#11 (Expression) vilket oftast är det man vill ändra, volymen på ljudet. Jag lödde in en liten trimpot för att kunna strypa strömmen då jag blåser hårt till 5 volt. Med nytt batteri och hård blåsning kom det 6,5 volt. Lag lödde även på båda kablarna så jag ska kunna använda adaptern till både Roland och Yamaha då jag har båda instrumenten.

Jag ville kunna ändra ljudets filter så jag ställde om att det skulle ändra CC#2 (Breath Controller) och programmerade om ljudet till att CC#2 skulle ändra både volym och Cutoff Frequency.

Sedan dess har jag spelat flera spelningar med breath controllern och eftersom jag inte kan plugga in min expressionpedal längre då BC tar den inputen så har jag en Midi-pedal som jag använder till expression.

Om du löder adaptern så tänk på att batteriet drar ur om du inte drar ut pluggen till BC när du inte använder den. Det är helt OK att ha den i hela spelningen men över natten. Jag har kört 6 timmar under 10 kvällar och ännu inte bytt batteri. Enligt originalritningen drar den 7 mA… och givetvis tar jag inte ansvar för något om nått går fel.

Här är bilder på min färdiga adapter. Jag har använt överblivna kabeldelar, ett motstånd jag hittat och en potentiometer samt en liten ask jag köpt bits i på byggvaruhuset.

Lycka till!

Här finns originalbeskrivningen.

Här är min modifierade ritning för YAMAHA MOXF.

Här är min modifierade ritning för ROLAND eller andra liknande.

Här finns en fil för Yamaha Moxf/Motif XF med ljudet “Wind Synth” (PRE 5 D-08) som jag modifierat så att det styr både Vol och CutOff. Ljudet ligger i User 2 A:01 och använder enbart interna samplingar.

WindSynthBC